29 Eylül Dünya Kalp Günü
24 Eylül 2024

ss
29 Eylül Dünya Kalp Günü

29 Eylül 2024

Kalp ve damar hastalıkları (kardiyovasküler hastalıklar), kalbi ve damar sistemini olumsuz etkileyen hastalıkları kapsar. Yaşın ilerlemesiyle birlikte görülme sıklığı artan kalp ve damar hastalıkları, Dünya Sağlık Teşkilatı (DST) verilerine göre dünyada her üç kişiden birinin ölümünden sorumludur. Bu haliyle kalp ve damar hastalıkları küresel bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir.

Bu sebeple dünyada her yılın 29 Eylül günü “Dünya Kalp Günü” olarak belirlenmiş olup gün vesilesiyle, belirlenen tema çerçevesinde topluma ve sağlık çalışanlarına yönelik eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılmaktadır. Buna istinaden 2024 yılının teması " Önce Sen! Önce Kalbin!” ve “Kalbinin Kahramanı Ol, Harekete Geç! şeklinde belirlenmiştir.

Kalp ve damar hastalıkları kişisel, davranışsal, çevresel ve sosyoekonomik risk faktörlerinden kaynaklanabilmektedir. Sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik, alkol kullanımı, tütün kullanımı, hava kirliliği, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, obezite ve böbrek hastalığı en önemli risk faktörleri arasında yer alır. Ayrıca aile geçmişi, stres, etnik köken, cinsiyet ve yaş da kişide kalp ve damar hastalıklarının gelişimini etkileyebilmektedir.

Dolayısıyla risk faktörleriyle mücadele etmek kalp ve damar hastalıklarından korunmada ya da ilerlemelerini durdurmada birincil korunma yöntemidir. Yapılan araştırmalar, yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle 30-70 yaş arasında görülen kalp ve damar hastalığı kaynaklı ölümlerin %80’inin önlenebileceğini ortaya koymaktadır.

Kalp ve damar hastalıklarının erken teşhisi, etkili tedavisi ve izlenmesi yoluyla söz konusu hastalıkların ilerlemesini durdurulması ve bu hastalıklara bağlı yeni hastalık oluşmasını engellemesi en önemli mücadele basamaklarından biridir. 

 Çağımızın önemli problemlerinden biri kalp damar hastalığı, diğeri de hipertansiyon hastalığıdır. Hipertansiyon hastalığı yaşlı popülasyonunda en çok görülen hastalıklardan biri olup, tedavi ve diyetle engellenebilir. Bu şekilde serebrovasküler hastalıkları, günlük hayatı etkileyen problemleri ve komplikasyonları da engelleyebiliriz. Böylece hipertansiyon hastalığına yakalanmamak, varsa hipertansiyon hastalığını kontrol altına alabilmek için günlük tuz tüketimini azaltmamız gerekmektedir.

Kalp sağlığımız için çok önemli olan sigara ve tütün mamullerini hayatımızdan çıkarmamız gerekmektedir. Sigara ve tütün mamulleri, günümüzde en önde gelen hastalık ve ölüm nedenlerinden biridir. Sigara kalp hastalığı, kalp krizi ve buna ek olarak kronik obstrüktif akciğer hastalığı, akciğer kanseri ve yaşamı tehdit eden alt ekstremite periferik arter hastalıklarına neden olabilmektedir.

Sigarayı yaşamınızdan çıkarmak için öncelikli olarak zihninizde ve kalbinizde buna karar vermeniz gerekmektedir. Şayet sigarayı bırakmak isteyip de bırakamıyorsanız hastanemiz “Sigara Bırakma Polikliniği” ne başvurarak gerekli desteği alabilirsiniz. Kalp sağlığımız için kalbimizi sevelim ve koruyalım.”